Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése

Kapcsolat Tartalom

Az alábbi elérhetőségeken kapcsolatba léphet a projekt kommunikációs felelősével.

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Cím: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4.

Telefon: 56/501-900

Weboldal:www.kotivizig.hu

E-mail: titkársag(kukac)kotivizig.hu

 


Kezdőlap Tartalom

Köszöntjük "Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése" című projekt honlapján! 


A projekt a Tisza folyó és vízgyűjtője, valamint az árapasztó tározórendszer üzemirányításának fejlesztését szolgálja. Ennek alapvető feltétele a lehetséges legnagyobb időelőnyt biztosító előrejelzés és a hidrodinamikai modellezés követelményeinek megfelelő részletességű monitoring rendszer kiépítése.

Kedvezményezett neve: Országos Vízügyi Főigazgatóság – Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság – Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma
Projekt címe: Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése 
Szerződött támogatás összege: 2 500 000 000 Ft 
Támogatás mértéke: 100%
Projekt azonosító száma: KEHOP-1.4.0-15-2016-00016
A tervezett befejezés:  2019.04.30.

A fejlesztés szükségessége

A Tisza-völgy folyóin az elmúlt évtizedekben kialakult jelentős árhullámok szintje veszélyesen megközelítette, egyes esetekben meghaladta az árvízvédelmi töltések kiépített koronaszintjét. Az ilyen árhullámok biztonságos levezetésénél és kezelésénél jelentős szerepet kapnak a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében eddig megépített árvízcsúcs-csökkentő tározók. Az árvízvédekezés eszköztárának ily módon történt bővülése nyilvánvalóan szükségessé teszi az árvízvédekezés gyakorlatának és üzemirányításának a felülvizsgálatát. A megvalósult tározók száma, kapacitása, nem kevésbé az üzemelési tapasztalatok már lehetővé teszik, hogy rendszerbe szervezve a mindenkori helyzethez igazodóan a legkedvezőbb árapasztást megcélzó üzemvitelt alakítsunk ki. 

Tisza-völgyi vízgazdálkodás, árvízvédekezés és árvízi üzemirányítás alapvető feltétele a lehetséges legnagyobb időelőnyt biztosító és a gyakorlati követelményeket kielégítő előrejelzés és hidrodinamikai modellezés követelményeinek megfelelő részletességű, biztonságosan működő monitoring rendszer kiépítése. 

Tudjon meg többet! >>