Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése
Létrehozva: 2017. 11. 07. 00:00 | Frissítve: 2017. 11. 07. 08:31

Bár évek óta "nyugodt arcát" mutatja a Tisza, bármikor bekövetkezhet a kétezres, vagy kétezer hatos árvízhez hasonló helyzet. A vésztározók megépítésével ugyan jelentősen csökkent a kockázat, a fejlesztés nem állt meg. A közeljövőben újabb két és fél milliárd forintot fordítanak a tiszai árvizek kezelésére. 


Az árvízi tározók munkáját hangolja össze az a fejlesztés, amely elindulásáról ma tárgyaltak Kiskörén. Az elsősorban a Tiszát, és a folyó hazai vízgyűjtő területét érintő projektben a már elkészült árvízvédelmi tározókat szervezik rendszerbe, így a mindenkori vízálláshoz mérten tudnak majd dönteni a szakemberek azok megnyitásáról, vagy zárásáról. 

Lovas Attila a KÖTIVIZIG igazgatója rámutatott: „Most már a Tiszán három darab árvízi tározó van viszonylag kis távolságra egymástól, tehát ott is alapvető érdekünk, hogy egy megfelelő döntés-előkészítő rendszer legyen. Dehát itt a Tisza-völgyben kell gondolkodni, itt a fentebbi szakaszon végrehajtott beavatkozás az alsó részekre értelemszerűen hatással van. De ugyanez igaz a mellékfolyókon történő beavatkozásra is.” 

A szoftveres és infrastrukturális fejlesztéseket is magában foglaló beruházással a szakemberek pontosabb képet kapnak a tározókban és a mederben található víz mozgásáról, a tetőzések várható idejéről, illetve a víz levonulásáról. Az adatok birtokában olyan hidrológiai modellek elkészítésére nyílik lehetőség, amelyre eddig nem volt mód. 

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárúgy fogalmazott: „Az a cél, hogy a Tiszán valamennyi árvizet meg tudjuk előzni és tudjuk kezelni. Ez a mai fejlesztés is ezt a célt szolgálja, illetve a jövőben azt szeretnénk elérni, hogy egy árvíz esetében sem lenne, ne legyen gond. Itt 1,5 millió ember él a Tisza völgyében végig, az 1,5 millió embernek az élete, a vagyonának a védelme, az itt dolgozó cégek, az itt dolgozó turisztikai létesítmények védelme az egy nagyon fontos dolog.” 

A 2,5 milliárd forint hazai és Európai Uniós forrásból megvalósuló fejlesztés várhatóan 2019 április végére készül el.

Forrás és interjú megtekintése: www.szolnoktv.hu