Az üzemirányítási és a monitoring hálózat fejlesztése
Létrehozva: 2017. 11. 07. 00:00 | Frissítve: 2017. 11. 07. 08:40

Mintegy másfél millió ember árvízi biztonsága javul annak a projektnek a keretében, melyet november 2-án mutattak be Kiskörén, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének épületében.


Az eseményen megjelent Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Csilla, Kisköre polgármestere, Láng Zsolt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgató-helyettese és Lovas Attila, a Közép- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Az előadásokban elhangzott, miért van szükség az árvízi tározók üzemeltetésének egységesítésére, rendszerbe szervezésére, milyen szerepet játszanak ezek a létesítmények az árvízbiztonság növelésében.

Elhangzott, hogy a kétezres évek elején pusztító árhullámok károkozása világított rá arra, mekkora szükség van az ilyen fejlesztésekre, mennyire időszerű az árvízi védekezés eszköztárának ilyen módon való bővítése.

Köszöntőjében Láng István szólt a projekt előzményeiről és hangsúlyozta annak fontosságát, majd Magyar Csilla polgármester fejezte ki háláját, hogy Kisköre adhat otthont a projektrendezvénynek, továbbá, hogy a szereplők fontosnak tartják a térség vízgazdálkodását és árvízbiztonságát.

Ezt követően Lovas Attila vízügyi igazgató idézte fel a korábbi tapasztalatokat, mint említette: az árvízi tározók jelenthetnek megoldást az árhullámok idején történő vízszintcsökkentésre.

– A Tisza-tó egy komplex képződmény, mely örömöt okoz és megélhetést biztosít sokak számára. Legyen szó a turizmusról, a gazdaságról, vagy a vízügyi ágazatról. Ugyanakkor veszélyt is hordoz magában, amit kezelni, sőt ha lehet, megelőzni kell – fogalmazott Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, sok sikert kívánva a projekt megvalósításához.

Hasonlóan vélekedett Szabó Zsolt államtitkár is. Ismertette a vonatkozó kormányzati programot, melynek keretében milliárdokkal támogatják a hasonló vízügyi fejlesztéseket, azt mondta:

– Igaz a mondás. Ha az ember a gáton áll, csak akkor érzi igazán, mekkora úr a természet valójában.

Ezt követően Dr. Kovács Sándor, a KÖTIVIZIG vízrajzi osztályának vezetője ismertette az egész Tisza-völgy területét érintő beruházást.

Mint elhangzott, a fejlesztés részeként rendszerbe szervezik a Tisza-völgyében található valamennyi árvízi tározót, mellyel körülbelül másfél millió ember árvízi biztonsága javul. A projekt konzorciumban valósul meg, melyet az Országos Vízügyi
Főigazgatóság és a hazai Tisza-szakaszon érintett vízügyi igazgatóságok alkotnak.

Az Európai Unió és a Magyar Állam tárfinanszírozásában létrejövő beruházás várhatóan 2019. április végéig valósul meg.

Ujvári László

Forrás: www.szoljon.hu